Mac 31, 2015

CARA BUFFER ATAU JADUALKAN ENTRI POST DI FACEBOOK PAGE

Hello semua. Entry kali ni admin Mell nak ajar cara buat buffering di page anda tanpa perlu menggunakan aplikasi bufferaps.com.


STEP 1:
 Taip entri seperti biasa. Upload gambar jika nak. Pastu pada bahagian post klik button triangle tu. Anda akan nampak SCHEDULE.


STEP 2:
Lepas klik schedule kotak paparan ini akan keluar. Anda boleh jadualkan post anda advance 10 minit ke hadapan hingga 6 bulan. Best tak. Sistem masa menggunakan sistem 24 jam.

STEP 3:
 Next, akan keluar paparan seperti ini menandakan post anda telah berjaya masuk dalam sistem buffering page.

STEP 4:

Untuk lihat senarai post yang terjadual anda boleh klik pada tab bar POSTS. Mell baru jadualkan satu post, so kat sini nampak satu je.  DRAFT boleh digunakan untuk lakaran post yang belum sempurna namun anda mungkin nak simpan idea mentah tu dulu. Pada bahagian arrow merah yang menunjukkan SCHEDULE, kat situ anda boleh set, nak tengok listed based scheduled, tarikh upload atau tarikh direka.

STEP 5:

Sekiranya, anda nak edit post anda sebelum diupload, yes masih boleh ye. Klik je pada post terjadual dan edit macam biasa.


SEKARANG anda dah boleh setkan jadual entri post anda untuk diupload pada masa yang anda nak. Selamat mencuba. Jemput singgah di FB Page saya dan klik like jika tidak keberatan.

KLIK SINI untuk like

TQ for reading.

PROSEDUR KELUARKAN DUIT KWSP AKAUN 2: Buat rumah atas tanah sendiri

Salam sayang semua, entri admin Mell kali ini ialah tentang prosedur keluarkan duit KWSP dari AKAUN 2 untuk tujuan perumahan atas tanah sendiri.

Polisi adalah berbeza bagi semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak. Prosedur yang saya share adalah applicable untuk Sabah. Bagi negeri Sabah,asalkan nama pemohon utama merupakan penama tunggal atau penama bersama geran tersebut memang dah boleh keluar duit. Tak perlulah prosedur pecah geran, atau surat kebenaran dari penama-penama lain dalam borang. Contohnya, tanah tersebut dimiliki bersama oleh Abu, Ali dan Siti.  Siti boleh memohon untuk keluarkan duit KWSPnya tanpa perlu urusan pecah geran tanah  (untuk menunjukkan sempadan dan bahagian mana tanah kepunyaan Siti. Jika pemohon ialah suami Siti, pun no problem juga. Sebab nama isteri dah ada dalam geran)

Mula-mula nak keluar duit saya ada sent pertanyaan kepada KWSP di FB.

KLIK SINI untuk FB KWSP

So, feed back KWSP memang sangat bagus tapi agak general. Lepas tu saya call KWSP centre untuk dapatkan lebih penjelasan. Bab gayut dalam telefon ni lemah sikit, sebab sometimes kita memang tak faham tapi segan nak tanya balik2 kan. so buat2 faham and bagi dengar suara profesional diiringi gelak mesra (padahal nak cover kekeliruan yang melanda.haha)
Effort lain adalah mendapatkan sedikit info daripada kawan-kawan dan kerani sekolah.

Finally, husband advise better ke KWSP Kota Kinabalu sendiri untuk lebih pencerahan. Jika dah masuk bangunan KWSP KK tu, anda teruslah masuk ke kaunter tiket. Staff situ akan tanyakan jenis urusan dan beri anda nombor. Borang untuk tujuan perumahan saya terus dapatkan dari situ. Penting ye, sekiranya pasangan anda pun nak keluarkan duit under reason yang sama, anda dan pasangan mesti mengisi dua borang. So ask for TWO FORMS. Lebih pun takpe, kot ada tersalah tulis ada back up form baru kan.

Sekiranya, masih ada benda yang tak jelas, ambil peluang tanya sampai faham kat staff. Sia-sia datang KWSP jika anda malu nak tanya, dan balik masih blur.

OK, tengok list dalam borang:

1.  My kad

Salinan IC yang telah disahkan. Atau apa-apa dokumen pengenalan yang berkaitan (Jika anda mempunyai nama lain dalam mana-mana dokumen yang berkaitan ). Tujuannya ialah untuk membuktikan, anda adalah orang yang sama dengan nama yang berbeza. Sila bawa IC  asal semasa appointment.

2. Buku Akaun Bank atau penyata bank

- fotostat buku akaun bank anda yang terpapar nama dan nombor akaun anda (disahkan oleh pegawai bank ) atau anda bawa jer buku akaun original semasa appointment
- jika akaun maybank seperti saya, anda boleh buka M2U dan print sahaja penyata bank secara online. Ni tak perlu disahkan. Bawa yang ni semasa appointment

3. Salinan Geran Tanah

-fotostat dengan kualiti yang terbaik. Pastikan details dalam geran jelas. Maklumlah kertas geran biasanya lusuh. Saya terpaksa scan dengan kualiti terbaik supaya tulisan tangan pada geran tu boleh dibaca. Especially detail seperti nombor geran, nama pemilik geran, nama kampung dan lakaran. Geran tanah original wajib bawa semasa appointment

4. Surat pengesahan dari Jabatan Tanah dan Ukur

-Jika terdapat perbezaan nama antara geran tanah dengan cop ketua kampung. Misalnya dalam geran nama kampung Kg. Lapai nama terbaru pula Kg. Lapai Baru..kan ada beza tu..so dapatkan pengesahan Kuasa Pentadbiran Kampung tersebut. Anda boleh dapatkan surat pengesahan dari Jabatan tanah dan ukur.

5. Surat pengesahan perwartaan atau perkampungan yang telah digazetkan sebagai tanah perkampungan. Dimana perkampungan telah diwartakan oleh kerajaan.

Dapatkan surat pengesahan daripada Jabatan Tanah dan Ukur yang mengesahkan kampung tersebut telah diwartakan sebagai tanah perkampungan yang mengandungi nombor gazet kampung dan nama kampung.

6. Resit

Resit pembelian perkakasan rumah dan berjumlah 20% dari kos keseluruhan pembinaan. So janganlah letak harga rumah tu tinggi sangat, sebab kalau tak lepas kos 20% kos keseluruhan pembinaan alamatnya fail lah permohonan. O yer, pastikan resit-resit anda BERSIH dan KEMAS. Tiada penggunaan liquid, contengan perubahan harga bagai ye. Sebab kalau kena ke pegawai yang strict, resit macam ni akan dikira defect. KWSP assume, pemohon tu sendiri yang pandai-pandai tukar amaun.  Resit mesti ditulis material yang dibeli dengan terperinci. Bagi resit besar, biasanya anda akan dapat invoice. Dalam invoice disertakan deskripsi bahan-bahan. Yang ni, anda perlu sertakan.

Saya ada dua keping resit rejected sebab defect resit berpunca dari pihak penjual. Pastikan minta di stampkan (cop) juga resit anda dari pihak penjual. Jika membayar gaji kepada tukang rumah, anda boleh minta tukang berikan anda resit penerimaan bayaran. Resit ini boleh digunakan sebagai resit perbelanjaan anda. Ala resit biasa jer dari kedai, tulis amaun, nama pembayar (nama anda),nama penerima (tukang rumah), tarikh transaksi dan amaun.

Keep in mind' jika nak buat rumah atau renovate rumah, nama dalam resit haruslah NAMA ANDA. Jika menggunakan nama orang lain, sila sediakan SURAT PENJELASAN. Buat surat ringkas-ringkas je, explain kaitan anda dengan orang dalam nama resit and reason. In my case, Aki Sophie yang bantu saya membuat pembelian. So saya mentioned dalam surat, bapa pemohon merupakan wakil pemohon dalam urusan membeli material rumah. Nasib baik hanya satu nama yang terlibat.

7. Pelan Rumah

Pelan rumah anda boleh jer buat guna aplikasi dalam telefon atau dari online. Saya punya saya buat online jer. Paparan 2D cukuplah.Sekeping jer. Kalau terlebih rajin bolehlah guna autocad.hehe.
Orang KWSP tak tengok sangat pun ukurannya. Pelan ni banyak kelemahan dari segi ketepatan ukuran.Tapi ukuran sebenar tak lari jauh 100cm =10 kaki. Yang penting shape dan ukuran tak lari sangat.

Bilik tidur berapa? Dapur mana? Front door mana?  Pandangan depan, belakang, kiri dan kanan.Itu jer lah basic question. 

Pelan rumah mesti ditandatangani dan diturunkan cop oleh Ketua Kampung. I buat dalam masa sejam OK..Sebab rushing Ketua Kampung nak datang rumah. Ketua kampung banyak tolong saya. Petang-petang selalu panggil beliau bergambar bersama untuk lampiran.  Lampiran ni memerlukan pemohon sertakan gambar 4 pandangan sisi rumah. Dari depan (gambar bersama ketua kampung), dari sisi kanan. sisi kiri dan pandangan belakang.
Pandangan 4 sisi rumah kecil kami. Gambar sisi hadapan rumah mesti bersama Ketua Kampung .

8. Peta lokasi

Yang ni pun saya buat simple. Ruler, pencil, eraser, red pen atau marker merah. Anda lukis yang very simple sahaja dengan memasukkan elemen penanda aras yang mudah dikenal pasti. Saya punya, lukis tangki air, tayar putih besar pada simpang masuk. Kawasan rumah pemohon haruslah ditanda dengan merah. So yang ni korang highlighkan aje area rumah tu. Letakkan nombor telefon sekali dalam peta lokasi.

9. Surat Perjanjian Bina Rumah

Tarikh rumah MESTI SELEPAS dari tarikh nama anda dimasukkan dalam geran tanah. Contohnya, anda telah membeli atau dihadiahkan sebidang tanah pada 8 April 2015. Tarikh perjanjian bina rumah mestilah selepas itu. Contoh 9 April dan ke atas. Surat perjanjian rumah ini mesti disertakan dengan setem hasil RM10 sekeping yang anda boleh beli di Pejabat Pos.  Anda boleh matikan setem ini di pejabat daerah (berjumpa dengan pegawai daerah) atau ke LHDN. 

Sebaiknya, tarikh perjanjian bina rumah yang anda pilih JANGAN MELEBIHI 30 HARI dari tarikh anda meminta setem dimatikan. Kerana denda akan dikenakan. RM1 sehari cas dari tarikh perjanjian bina rumah. Hari tu saya kena RM90 dekat LHDN Kota Kinabalu.. Jika anda ke pejabat daerah, takkan kena denda pun. Pegawai tu matikan setem for free. FYI Penolong Pegawai Daerah Tuaran Mohd.Sofian Alfian Nair  sangat brotherrrr.Mesra, profesional dan memudahkan urusan semua orang. Salute dan respect jumpa beliau. 

Jika pengeluaran yang menggunakan geran tanah di atas nama pasangan. Maksudnya, jika isteri (pemohon utama) mempunyai nama atas geran, suami juga boleh mengeluarkan duit KWSP akaun 2 nya atas sebab membina rumah bersama. Ini juga dipanggil pengeluaran bersama.  Dalam kes ini, surat perjanjian membina rumah yang telah lengkap diisi no.9 (di atas) hanya perlu difotostat untuk dikepilkan sekali semasa submit borang untuk pihak suami (pemohon kedua). Tak perlu lagi beli setem hasil dua kali. Lebih senang anda fotostat kaler guna printer, nampak jelas dan kemas.

10. Salinan Sijil Kahwin

Bawa satu salinan sijil kawin dan sijil kawin yang ori semasa appointment. Ini untuk permohonan bersama atau pemohon membuat rumah di atas tanah pasangan. So kena tunjuk la bukti relationship.

******************************

Selepas pegawai KWSP berpuas hati dengan semua dokumen yang anda submit, anda akan menerima sekeping kertas. Kertas tu merupakan dokumen LULUS saringan peringkat pertama. Maksudnya, borang-borang anda lengkap dan memuaskan.

Proses pengeluaran akan mengambil masa paling panjang 21 hari dari tarikh anda menerima dokumen LULUS. Pegawai KWSP akan datang melawat tapak rumah anda dalam jangka masa itu tanpa memaklumkan kepada anda.
Pandangan luar KWSP.  Mell dan husband sempat selfie gitew.


In my case, pegawai KWSP datang melawat 5 hari selepas saya submit semua dokumen. Beliau datang kejap jer, tinjau-tinjau dan minta saya menulis sedikit ulasan dan menurunkan tanda tangan. 10 minit jer beres! Best kan.
Malam tu keluar dengan my BFF Yen & partner.
 Lega dan berlapang dada urusan dah selesai. Makan di restoran Darul Naim depan Politeknik.


Terima kasih kerana membaca entri ini. Sekiranya bermanfaat untuk anda, silakan share entri ini dan jangan lupa LIKE page saya.  

KLIK SINI untuk LIKE.

Mac 19, 2015

Cadangan Solusi Eczema

Eczema adalah sebuah istilah umum untuk sebarang proses keradangan yang melibatkan kulit terutamanya, dengan simptom kemerahan, gatal-gatal, papules dan vesikel, merekah, kering sehingga membentuk kerak atau sisik pada kulit, dan pigmentasi.

Ianya berbentuk tompokan dan menjadi lebih teruk jika terkena selaran matahari, terdedah kepada keadaan yang sejuk, terdedah kepada pencemaran,dan bahan kosmetik yang menyebabkan kekeringan  teruk dan infeksi

Eczema terjadi paling ramai dikalangan bayi dan kanak-kanak kecil dan juga dewasa.

Cadangan untuk kanak kanak 6 bulan dan ke atas.

1. Omega Guard
2. Herbal blend Cream

Cadangan untuk dewasa

Tahap biasa

1. GLA dan Vitamin C

Tahap sederhana

2. GLA, Omega Guard dan Vit C

Tahap Kritikal

3. GLA, Omega Guard, Vit C dan Vivix

Mac 16, 2015

9 BAD HABITS THAT CAN CAUSE PIMPLES

Credit to:http://infographicsearch.com/

FAKTA MENARIK TENTANG JERAWAT

LOKASI JERAWAT

Kebanyakan jerawat yang terdapat pada muka, leher, belakang, dada, dan bahu. Walau bagaimanapun, terdapat juga jerawat yang tumbuh di bahagian punggung, ketiak, dan bahagian sulit.Jerawat bukanlah ancaman kesihatan yang serius, tetapi ia boleh menyebabkan parut dan infeksi.


JENIS-JENIS JERAWAT




  1. Whiteheads. Ini adalah jerawat yang tinggal di bawah permukaan kulit.
  2. Bintik hitam (blackheads). Ini jerawat naik ke permukaan kulit dan kelihatan hitam. Warna hitam bukan dari kotoran.
  3. Papules. Ini adalah benjolan kecil merah jambu yang boleh menjadi lembut.
  4. Pustules. Ini adalah jerawat merah di bahagian bawah dan mempunyai nanah di atas.
  5. Nodul. Ini adalah besar, menyakitkan, jerawat pepejal yang mendalam dalam kulit.
  6. Sista (cysts). Ini dalam, pedih, jerawat bernanah boleh menyebabkan parut.

STATISTIK PEMILIK JERAWAT


Jerawat adalah penyakit kulit yang paling biasa. Dianggarkan 80 peratus daripada semua orang yang berumur di antara 11 dan 30 mempunyai jerawat aktif.



Mac 15, 2015

TESTIMONI JERAWAT HORMON

Apa kata pengguna mengenai perubahan mereka selepas menggunakan suplemen organik Shaklee?







Cadangan Solusi Jerawat Hormon



Adakah anda mengalami jerawat hormon? Pernahkah anda sedar bahawa remaja adalah dua kali lebih berkemungkinan untuk mengalami jerawat daripada orang dewasa? 


Apabila anda mengambil kira hakikat bahawa remaja yang melalui akil baligh (punca turun naik dalam kadar hormon) , masalah jerawat hormon adalah sesuatu yang normal. 

Malangnya, bagi sesetengah orang dewasa, jerawat hormon tidak berakhir walaupun sudah melewati akil baligh. Jerawat hormon boleh berlaku berterusan sehingga individu  itu meningkat dewasa, dan kadang-kadang ia boleh mengambil bertahun untuk seseorang untuk menyedari bahawa ketidakseimbangan hormon adalah punca jerawat dewasa mereka.

Wanita biasanya lebih cenderung untuk mengalami jerawat hormon berbanding lelaki (kaum lelaki juga boleh menjadi mangsa jerawat hormon). Mengapa wanita lebih cenderung mengalami jerawat hormon? Jawapannya, wanita secara berterusan mengalami keadaan  turun naik hormon (kitaran haid, putus haid, dan lain-lain) .
Mengapa rawatan jerawat biasa tidak akan benar-benar berfungsi untuk jerawat hormon?


Walaupun rawatan biasa boleh membantu dalam merawat kudis jerawat sedia ada dan jerawat baru muncul, ia tidak akan benar-benar mengurangkan jerawat hormon. 

Dalam usaha untuk merawat dan mencegah jerawat hormon anda mesti merawat punca penyebab, iaitu ketidakseimbangan hormon. Sehingga hormon adalah terkawal dan dikawal ke paras normal, jerawat hormon akan berterusan walaupun usaha yang besar untuk mengubatinya biasanya menggunakan produk yang mengandungi seperti Benzoyl Peroxide atau Asid Salicylic. Oxy merupakan contoh terdekat.

KLIK SINI Kenal pasti Masalah Jerawat Hormon


1. GLA Complex Shaklee
  • Memberi keseimbangan hormon kepada anda, agar jerawat hormon dapat di atasi.
  • Memberi kesan glowing dan flawless kepada kulit kerana mengandungi vitamin E yang melembapkan kulit dan mengecutkan luka akibat jerawat.
KLIK SINI -GLA untuk lelaki
KLIK SINI - Kelebihan dan Kebaikan GLA

2. ESP dan Zinc Complex
  • Memulihkan parut dan kudis lama jerawat hormon.
  • Tempoh  masa dan kadar pemulihan parut adalah berbeza-beza bagi setiap individu bergantung kepada usia parut, usia individu dan dietary individu.
  • Suplemen ini bertindak dari dalam kulit dimana ianya membina dan memperbaiki sel-sel kulit yang telah rosak.
KLIK SINIKelebihan dan Kebaikan ESP
KLIK SINIKelebihan dan Kebaikan zinc

3.Garlic
  • Antibiotik semulajadi untuk membunuh kuman atau bakteria yang mungkin menular pada jerawat hormon anda.
KLIK SINIKelebihan dan Kebaikan Garlic

4. Alfalfa Complex
  • Detoks toksin yang tersimpan dalam tubuh anda bertahun-tahun.
  • Detoks juga penting untuk menyediakan tubuh anda dalam keadaan yang paling bersih untuk menyerap kebaikan kesemua suplemen organik di atas.
KLIK SINIKelebihan dan Kebaikan Alfalfa Complex

Untuk konsultasi peribadi yang mesra, anda boleh terus menghubungi saya.

Mesej/WhatApps: 0133403848
Atau lawat saya di FB Page Baraitborneo Kedai Vitamin Tuaran






Jerawat Hormon (Hormonal Acne)


KENALI JERAWAT HORMON

  • Jerawat akibat hormon biasanya menjadi sangat gemilang 10 hari atau seminggu sebelum haid (Bagi kaum wanita)
  • Lokasi jerawat biasanya tertumpu di bahagian tulang pipi dan sekitar tulang rahang. Jerawat di sekitar mulut pula biasanya berkaitan dengan sistem pembiakan.
  • Jerawat biasanya terbenam jauh di bawah lapisan kulit, sakit walaupun tidak disentuh. Jerawat hormon akan cenderung meninggalkan parut jika anda cuba memicit (popping) isi jerawat. Keadaan kulit bengkak  akibat jerawat hormon biasanya terjadi kepada individu.
  • Jerawat hormon biasanya tidak kebah dalam jangka masa panjang walaupun rawatan berbentuk krim telah digunakan.
Rawatan jerawat hormon adalah paling baik dirawat melalui suplemen organik yang mana tidak memberi kesan sampingan negatif kepada individu.

KLIK SINI untuk mengetahui suplemen organik ASAS untuk mengatasi jerawat hormon. Untuk lebih maklumat untuk mengatasi jerawat hormon, anda boleh hubungi saya terus. 

Message/WhatApps 0133403848 

Thanks for visiting :).

Mac 14, 2015

HOW TO MAKE YOUR FACEBOOK COVER: for the begginer

CREATE IT ONLINE

What did I achieved today. Well, I decided to change my "normal" looking FB cover into something that has Mell's unique touch.


1. Go into http://www.timelinecoverbanner.com/11/paper-texture-facebook-timeline-banner-background/


2. Sneak around the tools.


3. Download your finished cover.


Tadaaa VOILA. This is what I  produced. Love it!



For my FACEBOOK PAGE 
CLICK HERE to visit

For my personal FB
CLICK HERE to visit
It involved drawing for the Shaklee's logo and the colourful leaves on my personal FB. 
If you find this useful please SHARE. 

Thanks for visiting BaraitBorneo.


Mac 12, 2015

Nourishing scalp treatment

Nourishing scalp treatment



-gabungan 10 vitamin + mineral + herba
-memberi tenaga & nutrisi kpd folikel rambut utk pertumbuhan rambut yg lebih subur & kuat
-melindungi folikel dari kesan pencemaran yg menyebabkan folikel rambut tersumbat (menyebabkan anak rambut gagal tumbuh)
-melegakan iritasi, keadaan berminyak dan mengelupas pd kulit kepala

-dipakai setiap hari & sesuai untuk semua jenis rambut

PENIPISAN BULU KENING

Penipisan kening dari segi perubatan digelar madarosis superciliary, berasal dari perkataan Greek madaros bagi "botak."

Menentukan punca penipisan kening adalah penting untuk menentukan rawatan yang paling sesuai. Antara punca penipisan kening ialah ketidakseimbangan hormon, kekurangan zat makanan, alergi, gangguan autoimun atau tindak balas terhadap ubat-ubatan. Corak penipisan pada kening mungkin bertompok atau seragam.
  • Hipotiroidisme
  • Kekurangan zat makanan terutamanya zinc
  • Atopic Dermatitis atau eczema yang berlaku pada kening. Seakan-akan kelemumur pada kening.
  • Alopecia areata merupakan keadaan autoimun yang menyebabkan tubuh menyerang folikel rambut sendiri.
  • Rawatan kemoterapi
  • Penuaan
Bentuk kening mampu mengubah wajah individu. Ianya umpama sepasang sayap untuk mata. Tidak hairanlah mengapa wanita sangat menjaga kecantikan keningnya.Jadi, apakah langkah yang biasanya diambil oleh individu dengan masalah bulu kening?


1. Eyebrow transplant atau bulu kening ditanam di atas permukaan kulit kening.
    Kaedah ini, bertujuan untuk menggalakkan bulu kening yang ditanam untuk hidup secara     semulajadi. Ia menggunakan konsep yang sama dengan hair transplant. Nampak natural     bukan?



2. Eyebrow tatoo iaitu membuat tatu pada kening. Terdapat pelbagai jenis teknik tatoo yang moden sekarang. Teknik lama, kening kelihatan seakan-akan garisan hitam pekat. Teknik moden, menawarkan kepelbagaian warna, garisan dan corak. Terdapat juga teknik  mewarnakan permukaan kulit kening dengan dakwat yang tahan sehingga berbulan (temporary tatoo) agar kening nampak lebih penuh dan lebat.



3.Teknik merias kening menggunakan pensel, maskara dan berus kening.  Kaedah ini adalah sangat mudah dan paling biasa digunakan untuk mendapatkan hasil dalam tempoh singkat.

Terpulanglah kepada setiap individu kaedah mana yang dipilih untuk menyerlahkan lagi kening masing-masing. Pengalaman saya bertahun-tahun terhadap kebergantungan kepada pensel kening, maskara  dan kosmetik akhirnya membuatkan bulu kening dan bulu mata saya semakin menipis.Bila garu kening  atau kelopak mata mesti banyak bulu gugur.So pada tahun 2014, saya putuskan untuk tidak lagi menggunakan bahan kosmestik untuk kening saya.

Kening sangat nipis 2014. Nampak pangkal jer. Yang ni memang dah stop pakai pensel.

Pada awalnya, rasa kurang yakin tu sangat tebal. Sebabnya kening nampak nipis dan pendek dari panjang sebenar. Sebagai permulaan saya amalkan GLA, Zinc dan ESP. Lagi yang paling best, saya telah menemui tonik rambut organik shaklee atau nourishing scalp treatment yang sangat berkesan. 

Lepas dah mandi, biasanya saya akan spray tonik pada hujung jari dan kemudian sapu pada kening dan bulu mata. Memang saya sangat happy dengan kening dan bulu mata sekarang. Natural dan lebat. Just the way, it appears when I was a teenager many years ago.



Yang ni gambar saya pada tahun 2015. Berlatarkan sekolah kayu, sekolah tercintaku di Tuaran. Kening dah lebar dan much thicker berbanding yang lama.Kesan lain daripada ESP dan GLA ialah kulit lebih mulus dan cerah walaupun tanpa krim dan kosmetik.

How about the length of time? Lama tak nak tunggu panjang? Ianya berbeza-beza bagi setiap orang. For me, I took supplement yang sememangnya menggalakkan pertumbuhan rambut. It tooks almost a year for me to see my eyebrow really grow thick. 

Worth it!


Nak tahu lebih lanjut tentang produk dan suplemen yang telah membantu saya?

KLIK SINI untuk tonik
KLIK SINI untuk GLA
KLIK SINI untuk ESP
KLIK SINI untuk Zinc

Thanks for visiting :) .

Mac 07, 2015

PELAN RUMAH KWSP

Hello semua, hari ni admin buat pelan rumah menggunakan aps online free dari http://www.roomle.com/app/.

1) Sign up secara percuma. Korang masuk jer emel dan kata laluan.
2) Surf tools dalam tu. 
3) Try buat
4) Kalau tak berjaya ulang langkah 2-3
5) Anda boleh email paparan blueprint yang dah buat ni kepada diri sendiri. Atau klik export untuk save sebagai jpeg dalam laptop anda.

Jika anda sangat beginner seperti saya, hasilnya ukuran lari merata yer.hahaha. Ratio yang saya buat 1 kaki bersamaan 10 cm.
Ada banyak sangat kelemahan ni. Admin sesaja nak buat ni untuk melengkapkan dokumen nak bagi dekat KWSP.Hopefully boleh lepas.


THE VIVIX:FAQ

FAQ

What is Vivix?
Vivix is an exclusive, patent-pending, resveratrol-polyphenol blend with ingredients shown in laboratory research to positively impact four key mechanisms of cellular aging, including cell defense, cell energy, cell repair, and cell performance.*The ingredients in Vivix have been shown to help protect and repair DNA damage, positively influence longevity genes, re-populate mitochondria to produce energy, and slow formation of AGE proteins (plaque in your cells).
What are the ingredients in Vivix?
Vivix contains both resveratrol and a proprietary phytonutrient blend. This phytonutrient blend harnesses the powerful antioxidant properties of rare muscadine grapes and has been shown to be 10X more powerful than resveratrol alone in slowing a key mechanism of cellular aging.*

Why did Shaklee choose the muscadine grape? Why is it unique?
Muscadine grapes are one of nature’s rarest, most potent grapes, with a unique polyphenol profile that offers a number of health benefits. Unlike other grapes, muscadine grapes boast superior concentrations of ellagitannins and ellagic acid that, when combined with other muscadine grape polyphenols, yield immense antioxidant power.
Muscadine grapes also can thrive in harsh environments; their unique phenolic profile provides extra protection against bacteria, fungus, yeast, drought, excess moisture, and temperature extremes, while other grapes are much more fragile in these environments.
Normal grapes have 19 pairs of chromosomes. Muscadines have 20 pairs. This changes and intensifies the phytochemical makeup.
Muscadines have 6 Times the Resveratrol content of regular red grapes
Muscadine is the only grape to contain Ellagic Acid
Muscadines have more dietary fiber than rice or oat bran
Muscadine is high in Quercetin — a very healthy flavonoid
The antioxidant level in muscadine is 40x higher than in standard red grapes
Muscadine grapes have about 6X more Resveratrol than standard grapes.
Where is the muscadine grape grown?
Muscadine (Vitis rotundifolia) grapes are grown throughout the South Eastern United States Where the climate and weather conditions can be harsh and unpredictable. It is because the climate is so difficult, the Muscadine has evolved into a grape that tends to be larger, stronger and have thicker skins than traditional grapes. Normal grapes have 19 pairs of chromosomes. Muscadines actually have an extra pair. They have 20.
What is the extraction process?
How much resveratrol does Vivix provide?
Vivix provides 100 mg of resveratrol per serving. The resveratrol extract has a natural resveratrol content of 98%, and the amount of resveratrol in Vivix is guided by the latest scientific studies and emerging research. Vivix goes beyond resveratrol by combining it with a patent-pending blend of additional polyphenols derived from muscadine grapes. Laboratory studies have found that this patent-pending blend is 10X more powerful than resveratrol alone in slowing a key mechanism of cellular aging.*
Is Vivix an antioxidant?
Yes. Vivix contains powerful antioxidants. If Vivix was judged by it’s antioxidant power alone, it would be extraordinary. But the true potential for Vivix lies in it’s ability to mimicking calorie restriction and turn on your longevity gene.
Vivix has polyphenol ingredients that have been shown in laboratory studies to positively impact the four key mechanisms of cellular aging and, therefore, goes well beyond providing antioxidant support.*
How important is the ORAC rating?
Does Vivix fight inflammation?
What is the source for the resveratrol in Vivix?
What is meant by “mechanisms of aging?”
Where can I find research on the ingredients in Vivix. 

Is Vivix patented?
There are 3 patents pending on Vivix.
Patent #1: Cold-filling’ Extraction Process
Patent #2: The polyphenol blend
Patent #3: Preservative-Free, All-Natural, Stable Liquid Suspension
The grape extraction process for creating Vivix was developed in collaboration with the University of Georgia.
What is Mitochondria
What is Ellagic Acid?
Ellagic acid is a phytochemical, or plant chemical, found in grapes, raspberries, strawberries, cranberries, walnuts, pecans, pomegranates, and other plant foods.
Ellagic acid seems to have some anti-cancer properties. It can act as an anti-oxidant, and has been found to cause cell death in cancer cells in the laboratory. In other laboratory studies, ellagic acid seems to reduce the effect of estrogen in promoting growth of breast cancer cells in tissue cultures. There are also reports that it may help the liver to break down or remove some cancer-causing substances from the blood.
Ellagic acid has also been said to reduce heart disease, birth defects, liver problems, and to promote wound healing.
Several animal studies have found that ellagic acid can inhibit the growth of tumors of the skin, esophagus, and lung, as well as other tumors caused by carcinogens. Other studies have also found positive effects. A recent study in cell cultures found that ellagic acid may act against substances that help tumors to form new blood vessels. Further studies are needed to determine whether these results apply to humans.
In the only study reported thus far in humans, Italian researchers found that ellagic acid seemed to reduce the side effects of chemotherapy in men with advanced prostate cancer, although it did not slow disease progression or improve survival. The researchers cautioned that more research would be needed to confirm these results.
The interaction between phytochemicals like ellagic acid and the other compounds in foods is not well understood, but it is unlikely that any single compound offers the best protection against cancer. A balanced diet that includes 5 or more servings a day of fruits and vegetables along with foods from a variety of other plant sources such as nuts, seeds, whole grain cereals, and beans is likely to be more effective in reducing cancer risk than eating one particular food, such as raspberries, in large amounts. However, some studies suggest that foods high in ellagic acid might be useful additions to a balanced diet. For example, one nonrandomized clinical study of men with prostate cancer reported that pomegranate juice slowed the increase in blood levels of prostate-specific antigen, a substance that is routinely measured to estimate growth of prostate cancer.
Who is Dr. David Sinclair?
Dr. David Sinclair is a scientist at Harvard Medical School. In 2003, Dr. Sinclair found that Resveratrol can improve the life span of yeast cells by as much as 70%.
He later determined that worms and flies lived nearly 30 percent longer. In 2006, Italian Researchers found that Resveratrol extended the lifespan of fish by over 55 percent longer. To find a natural substance that could prolong life was a true scientific breakthrough.
In November 2006, a team of researchers led by David Sinclair published an article in the journal Nature that has forever changed the way science looks at aging.
Dr. Sinclair’s team found that in Mice, resveratrol reduced the risk of death from a high calorie (HC) diet by 31%. In addition, mice fed Resveratrol actually improved their motor skills as they got older.
Learn more about Dr. Sinclair and his research
Is Vivix approved by the FDA?
As a dietary supplement, Vivix Cellular Anti-aging tonic does not need FDA approval to market. Vivix is subject to existing food and dietary supplement laws, such as the Dietary Supplement Health and Education Act, dietary supplement good manufacturing practices, and adverse event reporting requirements. As is required by law, Vivix adheres to all established the safety and purity standards. Where ever there is a Good Practices Standard, Shaklee exceeds that standard.
What are polyphenols?
The term polyphenols is used to describe a group of phytonutrients that have antioxidant benefits and potential protective effects against cellular aging. In fact, emerging research suggests that polyphenols may elicit multiple biological effects consistent with sustained and improved human health.
All the Earth’s plants produce polyphenols. There are 5,000 to 10,000 different types in nature. This is the plants way of fighting against infectious agents, excessive heat, radiation and moisture stress. The muscadine grape vine is much more resistant to pathogens such as micro-fungi than most other plants — can grow in very hot and humid climates — and produces a large number of polyphenols.
Groups of Polyphenols include Flavonoids. And while there are thousands of different flavonoids, all flavonoids are part of the larger Polyphenol grouping.
Proanthocyanidins or Anthocyanins also fall under into the Flavonoid group. Resveratrol is a phytoalexin. Phytoalexins are flavonoids. All flavonoids are Polyphenols. So, Resveratrol is a phytoalexin, flavonoid and polyphenol!
To much info. We know.
What is Resveratrol?
Resveratrol is a natural antioxidant compound found in some plants, seeds, and fruits, including grapes and grape-derived products such as red wine. Resveratrol is a polyphenol that has been found to potentially improve health and well-being in laboratory studies from around the globe. In addition, emerging laboratory research has shown that resveratrol may slow cellular aging and can activate genetic regulators of cellular longevity pathways, which may have positive effects on DNA, cellular health, and metabolism.*
Resveratrol belongs to a group called phytoalexins. Phytoalexins are produced by some plants to help protect it from attacks from bacteria, fungi, insects, harsh weather, and environmental stress. You could think of Resveratrol is an antibiotic that plants under attack produce naturally to help protect themselves from infections.
Where does Shaklee get the resveratrol ingredients?
Is the harvesting process of the muscadine grape environmentally friendly?
What are the benefits of Resveratrol?
Has been shown to increase the lifespan of Mice and other animals.
Mimics calorie restriction which has been proven to produce longevity.
Promotes a healthy heart and cardiovascular function.
Boosts immunity.
Reduces the physical signs of aging.
Increases muscle tone.
Strong antioxidant protection.
Does Vivix contain Trans-resveratrol or CIS-resveratrol and why is that important?
Vivix contains only Trans-resveratrol. This is a critical point because Trans-Resveratrol is stable and easily absorbed by the human body. CIS-Resveratrol is NOT stable and NOT easily absorbed. Shaklee would never use the CIS-resveratrol for and you should never take a resveratrol product with CIS-resveratrol.
Who can benefit from Vivix?
Any adult concerned with cellular aging and optimal well-being. Vivix is not recommended for pregnant or lactating women, or anyone younger than 18 years old.
Is Vivix safe?
Yes. Available data suggest that doses of resveratrol in the 30 to 150 mg/day range are safe in humans – which is in sharp contrast to the side effects observed in clinical trials of the synthetic resveratrol derivatives being developed by the pharmaceutical industry.
What is the recommended intake of Vivix per day?
One teaspoon.
Is Vivix safe to take with other supplements?
Vivix can be taken alongside all Shaklee dietary supplements. There are no known interactions between Vivix—or any of its ingredients—and any other dietary supplements.
As a precaution, we recommend that people who are under the care of a physician for a medical condition or disease, or who are taking prescription medication, especially blood thinning medication, discuss the use of Vivix with their health care professional.
Do I need to keep Vivix refrigerated?
Refrigeration after opening will help to maintain optimal freshness, color, and maximum polyphenol activity in the product.
When should I take Vivix?
Take Vivix daily, preferably with a meal such as breakfast or lunch. Shake well before taking the recommended serving of one teaspoon per day.
Should I take more than one teaspoon per day?
According to the latest research, there does not appear to be any added benefit from taking more than the recommended serving of one teaspoon per day.
Should I drink Vivix every day?
Yes. Vivix turns on your anti-aging genes for a day or so. If you stop taking Vivix, you begin to age the same rate you were aging before you started taking Vivix.
Does Vivix contain alcohol?
Vivix does not contain alcohol.
Does Vivix contain emodin?
No. Emodin, which is found in Japanese Knotweed is a laxitive. While emodin is not toxic, it is an irritant you don’t want to deal with as you take a longevity product every day. Our science team went the extra mile to eliminate all emodin in Vivix.
How does drinking Vivix compare with the resveratrol in red wine?
Resveratrol content varies with quality. The average glass of even the highest quality wines contains about 1mg of resveratrol per glass. One teaspoon of Vivix would give you 100 X that amount.
There are wines that contain as little as .o3 mg of resveratrol per glass. In this case, one teaspoon of Vivix could contain as much as 500 times the resveratrol that you would find the average bottle of red wine.
Assuming a high quality, one teaspoon of Vivix would be the resveratrol equivalent of 100 glasses of wine — the amount Dr. David Sinclair believes would produce the results he saw in in his research.
Are there preservatives in Vivix?
No. There are no added preservatives. There are no artificial ingredients in Vivix.
Does Shaklee refrigerate Vivix?
Yes. To make sure Vivix stays fresh before we ship, we have a very large refrigerated room dedicated exclusively to Vivix. When you open the bottle, we do recommend you keep it in the fridge, just as you would juices.
To make sure we have product freshness over it’s shelf life, we keep the product cool (under 65 degrees). This process allows us to guarantee it’s stability.
Why isn’t Vivix shipped under refrigeration?
Extensive testing, including actual shipments throughout the country and simulated transportation under extreme temperature and humidity conditions, has confirmed that the highest-quality product is maintained under all shipping conditions to which the product will be exposed.
Is Vivix Kosher certified?
Yes. Shaklee markets Halal Certified products in Malaysia and Kosher Certified products in the U.S. and Canada markets.
Is Vivix guaranteed?
The Vivix Guarantee is simple: If for any reason you’re not completely happy with your Vivix purchase, we will cheerfully refund every penny you paid. Yes. We take all the risks, you take none.
Can I recycle the Vivix packaging?
Yes. The bottle and deco carton can be recycled.

The ingredients of vivix: Muscadines grapes

Forty percent skin, and ten percent seed —— Muscadine grapes are one of nature’s rarest, most potent fruits with a unique polyphenol profile that offers a number of health benefits. Unlike other grapes, muscadine grapes have much higher concentrations of ellagitannins and ellagic acid. When you combine these and other polyphenols with muscadine grape polyphenols — you get extraordinary antioxidant power.
Did you know…
Muscadines have 6X the resveratrol content of regular red grapes
The antioxidant level in muscadine is 40x higher than in standard red grapes
Muscadine grapes have about 6X more Resveratrol than standard grapes.
Muscadine is the only grape to contain Ellagic Acid
Muscadine has more dietary fiber than rice or oat bran
Muscadine is high in Quercetin — a very healthy flavonoid.

What makes the Muscadine so unique?
Muscadine (Vitis rotundifolia) grapes are grown throughout the Southeastern United States Where the climate and weather conditions can be harsh and unpredictable. It is because the climate is so difficult, the Muscadine has evolved into a grape that tends to be larger, stronger and have thicker skins than traditional grapes. Normal grapes have 19 pairs of chromosomes. Muscadines actually have an extra pair. They have 20.
Unlike other grape varieties, the Muscadine can thrive in harshest environments. They have a unique polyphenol profile which gives them extra protection against bacteria, fungus, yeast, drought, excess moisture, and temperature extremes of the Southeastern United States.
Muscadine grapes contain a wide spectrum of polyphenols such as reservatrol and quercetin. They also contains ellagic acid and ellagitannins that, when combined with other muscadine grape polyphenols, give you immense antioxidant power.
These polyphenols stimulate cellular pathways involved in antioxidant defense, longevity, and the production of energy.
In grapes, resveratrol is found primarily in the skin,and,in muscadine grapes, also in the seeds. The amount found in grape skins also varies with its geographic origin, and exposure to fungal infection.