Ogos 15, 2014

Psoriasis




Apa itu penyakit psoriasis
Penyakit psoriasis merupakan keadaan kulit yang tidak normal yang mana kulit penghidap penyakit kulit psoriasis menebal dengan lebih cepat daripada kulit yang normal. Kawasan yang mana biasa dihidapi oleh penyakit psoriasis adalah pada kulit kepala, lutut dan siku. Walaubagaimanapun psoriasis boleh juga menjangkiti di bahagian badan lain termasuklah kuku dan tulang.
Psoriasis sering disalah anggap sebagai penyakit kulit yang berjangkit seperti kurap tetapi ia sebenarnya tidak berjangkit. Anda tidak akan menghidap penyakit ini walaupun bersentuhan dengan pesakit psoriasis. Walau bagaimanapun, ramai beranggapan begitu oleh kerana keadaan fizikalnya yang mencacatkan rupa bentuk kulit seseorang pesakit itu.
Contoh+keadaan+kulit+psoriasis+yang+jelas+dipermukaan+kulit penyakit psoriasis penyakit kulit psoriasis penyakit kulit
penyakit psoriasis
Tanda-tanda penyakit kulit psoriasis
Tanda penyakit kulit ini adalah berlainan pada setiap orang dan termasuklah :
  • Keguguran sisik pada kulit
  • Tompok-tompok merah di kulit kepala, siku, lutut dan pada bahagian-bahagian lain badan.
  • Rasa gatal tetapi di tahap yang berbeza-beza
Penyebab penyakit kulit psoriasis
Penyelidikan terhadap penyakit ini hanya menunjukkan bahawa ianya ada kaitan dengan faktor genetik. Namun apa yang menyebabkan ianya datang, pergi dan kembali semula mungkin disebabkan oleh faktor-faktor lain seperti:
  • Infeksi
  • Reaksi terhadap sesetengah ubat-ubatan
  • Tekanan
  • Kecederaan pada kulit
  • Cuaca
  • Lain-lain faktor seperti merokok dan pengambilan alkohol
Faktor-faktor di atas juga boleh mempengaruhi kondisi psoriasis seseorang pesakit itu menjadi semakin teruk jika tidak mendapat rawatan.
Jenis-jenis penyakit psoriasis
- Paling biasa adalah penyakit psoriasis yang ber tompok
- Pada kanak-kanak kebiasanya terdapat guttate psoriasis.
- Jenis penyakit kulit psoriasis teruk yang memerlukan rawatan hospital adalah dipanggil erythrodermic psoriasis
- Lampin psoriasis
- Pustular psoriasis merupakan bentuk penyakit psoriasis yang berkeadaan sangat teruk yang mana boleh menimbulkan kesakitan
- Guttate psoriasis
- Plaque psoriasis (bertompok dan timbul)
Antara langkah-langkah penjagaan psoriasis
1) Kena menjaga pemakanan.
Elakkan daripada makan makanan yang boleh menyebabkan kegatalan boleh berlaku pada anda seperti Makanan Laut. Memang sedap kalau dapat makanan laut tapi kena ingat kesanya pada pesakit akan menyebabkan kegatalan dan menyebabkan kulit menjadi luka dan kemerah merahan. Makanlah makanan yang dikata baik untuk kesihatan
2) Digalakkan sukan tetapi biar bersih.
Pesakit digalakan bersukan bagi mengurangkan tekanan dan menyihatkan badan tetapi jangan biarkan peluh menjadi punca kepada kegatalan dan ruam. Kalau boleh lepas main bersukan terus bersihkan badan.
3) Berjemur waktu pagi
Mendapatkan cahaya matahari yang cukup pada waktu pagi sangat-sangat membantu pesakit mendapatkan vitamin dari cahaya matahari (baik untuk kulit). Ingat!!! waktu pagi bukannya tengah hari. Kalau korang duk berjemur tengah hari itu cari masalah namanya.
4) Give some air and space for your skin.

Bagi ruang pengudaraan yang baik bagi kulit bagi mengelakan peluh yang terperap dan menyukarkan mendapat cahaya kena pada kulit. Senang skit kulit tue nak bernafas.

5) Pakai pelembab atau krim

Bagi mengekalkan kelembapan kulit, disarankan untuk menggunakan krim pelembab atau krim berasaskan coal tar (arang) atau kortison yang disarankan oleh doktor. Make sure dapatkan rawatan dan nasihat dari pakar kulit bagi menentukan tahap keseriusan penyakit dan kaedah rawatan yang terbaik bagi mengatasi masalah anda.

6) Bebaskan diri anda dari TEKANAN.
Stress dan tekanan adalah salah satu pemangkin atau penggalak kepada berlakunya psoriasis. Hipotesisnya senang jer, semakin ada stress semakin banyak psoriasis tumbuh. Maka korang kena pilih cara hidup paling sihat dan kalau tekanan itu cepat cepat pergi happy-happykan diri anda dengan cara tersendiri.
TESTI PENDERITA Psoriasis.

Cadangan suplemen:

vivix:      menjana pertumbuhan sel baru dan melawan sel abnormal
alfalfa:   merencatkan pertumbuhan fungal dan bakteria
vitamin c: menggalakkan penghasilan kolagen dan mengikat kolagen pada kulit
GLA:      memberi kelembapan berterusan pada kulit dari dalam tanpa perlu pesakit bergantung kepada losyen atau krim pelembap.

Ogos 14, 2014

Protection Bubble

 
Virus  bakteria  sakit wabak jangkitan

Risau tak..mestilah kan

Kalau boleh wujudkan protection bubble kan bagus. So, kita pun terlindungi daripada virus dan jangkitan wabak penyakit ni. Kalau sebelum ni demam selsema burung, pastu H1N1, sekarang ni Ebola pula. Risau kan.. tambah lagi seperti saya yang selalu travel ke luar. Pergi air port yang crowded dengan orang yang datang dari pelbagai tempat. Lepas tu bawa anak kecil yang imun badannya masih lagi sangat fragile. 

Untuk wewujudkan  protection bubble ini, saya amalkan pengambilan vitamin C dan nutriferon untuk SUPER IMMUNE BODY . Bagi anak comel saya Miss Sophie pula, saya bagi Epie Nutriferon jer. Mudah bagi baby untuk kemam-kemam nutriferon yang manis tu atas lidah. 
Kadang-kadang nutriferon ni, kitorang makan ala makan coklat coki-coki gitu.




Poster credit to CSS blogspot.

Sekarang tak risau lagi tentang Epie, walaupun anak ni selalu dekat dengan kanak-kanak lain. 
Good job, mommy!!

Ogos 04, 2014

Ogos 03, 2014

GLA untuk lelaki

by Mary Jaungin @ Melly

Ramai beranggapan GLA shaklee hanya untuk wanita. Silap silap silap. In fact, GLA baik untuk lelaki,  warga emasa dan kanak-kanak. GLA shaklee bersumberkan minyak birage yang berkualiti tinggi. Ianya sumber terbaik berbanding bunga evening primrose dan minyak blackcurrent.

GLA sebenarnya dihasilkan oleh tubuh manusia secara semulajadi.Ianya sejenis fat yang membuatkan kulit, kuku dan rambut menjadi lebih lembap, bersinar dan sihat. Golongan lelaki yang mengamalkan GLA setiap hari dapat mengelakkan terjadinya kanser prostat, mengurangkan  risiko diabetes, antioksida yang baik untuk detoks toksin dari tubuh (contohnya akibat tabiat merokok, minuman keras, radiasi) dan menambahkan level kacak lelaki.

Level kacak bertambah? Yelah...jerawat kecut, kulit dengan tona sekata, kulit lebih mulus dan muda. Kalau kulit bertompok-tompok akibat eczema pun memang sesuai sangat amal GLA.Kawan admin dari sekolah cina dulu amalkan makan GLA. Kulit beliau lebih halus dan cerah. Memang untuk golongan lelaki yang malas minum collagen ni, GLA adalah pilihan terbaik. Tak banyak, disiplin makan 1 jenis suplemen jer. GLA Shaklee yang satu ni.

Oh ya, jangan lupa ambil gambar sebelum dan selepas makan GLA. Sebab kita yang tengok muka sendiri ni tak kan perasaan level kacak dah up up up.Kesannya boleh dilihat 6-8 minggu atau lebih awal.  Kalau dah ambil selfie sendiri tu, bolehlah share dengan admin Melly yer. Nanti nak masukkan cerita awak dalam blog baraitborneo.blogspot.com.

So lelaki, saya cabar awak makan GLA 2 bulan.
Ada berani?

Untuk mencuba produk GLA dan mendapatkan konsultasi percuma, silalah hubungi admin Melly.

Ogos 02, 2014

SUPLEMEN KESUBURAN

Supplements Kesuburan

1) Zinc Complex - Zinc memberi kesan terhadap berbagai hormon termasuklah hormone sex, hormone thyroid, kemandulan bagi lelaki dan perempuan, prostate, thyroid yang tidak aktif . Kekurangan zinc juga dikatakan antara sebab kemandulan – Istilah yang di gunakan adalah “Below the level of technical sterility” bermaksud di bawah paras kesuburan. Ia mempengaruhi bilangan sperm (sperm count) dan pergerakannya (sperm motility). So, zinc ni mmg penting untuk kesuburan.

2) Vita-lea - untuk memastikan keperluan 12 vitamin dan 7 galian dipenuhi. Rata2 pengambilan makanan seharian kita tidak dapat memenuhi keperluan ini atas banyak sebab dan kekangan.Dan uniknya Vitalea @ multivitamin shaklee kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh.

3) B Complex – paling penting untuk elak kemurungan (anti-stress) & menstabilkan hormon. Uniknya vitamin b shaklee kerana ianya turut mengandungi Folic acid dan Biotin yang sangat penting untuk pembentukan darah dan kestabilan hormon.

4) Vit E - membantu meningkatkan hormon seks baik lelaki mahupun wanita..Uniknya vitamin E shaklee kerana turut mengandungi silenium manakala vitamin E kebanyakkan di pasaran adalah dijual berasingan dengan silenium. Ia juga sangat bagus untuk jantung tetapi waktu yang sama ia boleh meningkatkan pengeluaran hormon seks testosteron.

5) GLA Complex - membantu mengatasi masalah haid tidak teratur dan membantu menghasilkan cecair serviks yang subur & berkualiti.

6) Alfalfa Complex - membantu mengatasi rasa “sakit ketika bersama”, membantu atasi masalah keputihan, haid yang tidak teratur, senggugut dan membantu dalam hubungan suami isteri (bertindak seperti kacip fatimah).

*** Suami ambil 1-5 (1 biji setiap hari)
*** Isteri ambil 1-6 (1 biji setiap hari, Alfalfa 3-5 biji sehari)

Namun harus diingat, soal rezeki ini semuanya dari Allah. Kita sebagai manusia harus berusaha, berdoa dan bertawakal kepadaNya. InsyaAllah..

Ogos 01, 2014

JEM NENAS

RESEPI JEM NENAS

JEM NENAS:

3 biji nenas masak ranum
3 cup gula atau less pun boleh

itu jer...

1.Bersihkan nenas.Buang kulit dan mata-mata.
2. Potong isi tapi tangkai tengah-tengah tu buang. Mak saya panggil tangkai tu badul.
3. Blender isi nenas. Letak air sikit dalam blender tu supaya senang nak blend.
4. Nenas yang siap diblender dimasukkan ke dalam periuk yang elok. Gula masuk sekali.

Guna periuk yg elok seperti non stick pot supaya tak perlu la penat2 kacau nanti. Jem tak melekat pada permukaan bawah periuk dan elak hangit walaupun kacau sekali sekala.

Untuk dijadikan jem biarkan hasil masakan agak cair. Jika untuk inti biskut atau tart, hasil masakan di masak sehingga menjadi sangat likat.

Untuk kesan aromatic, anda boleh masak resepi ini bersama mana-mana bahan berikut:

-daun pandan
-esen vanilla
-gula perang/gula melaka untuk rasa manis lemak (yg ni sedap sangat)
-kulit kayu manis

Selamat mencuba.

Mary Jaungin

TIDUR:Kesan tidur terhadap kanak-kanak

oleh Mary Jaungin

Tidur adalah aspek yang tidak kurang pentingnya daripada makanan, minuman, atau keselamatan dalam kehidupan kanak-kanak. Walaupun ini kelihatan jelas, ramai di antara kita sebenarnya tidak menyediakan keperluan anak-anak kita untuk mendapatkan tidur yang kritikal  diperlukan untuk membangun dan berfungsi dengan baik. Ramai ibu bapa berpendapat bahawa rutin tidur yang teratur tidaklah begitu penting. Masa tidur kanak-kanak di sebelah siang (napping time) sering terjejas dengan aktiviti selepas waktu persekolahan yang tepu.

Tak cukup tidur atau rutin tidur terganggu akan memberi kesan berpanjangan seumur hidup terhadap kanak-kanak.Ini kerana tidur memberikan peluang kepada tubuh untuk berehat, mengecas tenaga, bertumbuh, membina dan memperbaiki sel-sel tubuh. Tidur menjadikan minda kita lebih berwaspada dan tajam.

Kanak-kanak yang  tidak mempunyai rutin tidur yang baik  biasanya:
- emosi kurang stabil
-tidak cerdas, lesu dan mudah sakit
-kurang fokus dalam pembelajaran
-terlalu hyperaktif atau sebaliknya
-penampilan yang tampak tua dari usia
-keperibadian yang kurang menarik


Terdapat banyak kes dimana kanak-kanak istimewa seperti autisme menjalani rutin tidur yang mencabar. Seperti sukar tidur, tempoh tidur dalam sehari yang kurang atau corak tidur yang berbeza dengan kanak-kanak biasa.

Ibubapa digalakkan:
-menutup semua alat elektronik atau gadget yang boleh menarik perhatian kanak-kanak
-Setkan suasana pencahayaan yang malap
-alunan muzik yang menenangkan
-tidak memberikan terlalu banyak makanan dari sumber protein dan glukosa
-Amalan memberikan susu hangat sebelum tidur
-Mengadakan bedtime story untuk mewujudkan perasaan tenang, selamat dan gembira
-Membekalkan nutrisi DHA dan EPA yang kritikal untuk fungsi otak yang sihat


Jika kanak-kanak cenderung memilih makanan sihat dan seimbang, ibu bapa boleh memberikan kanak-kanak ;

1)MealShake untuk membekalkan nutrisi lengkap dan menambahkan selera makan bagi picky eater.Maka, mudah untuk kanak-kanak menerima apa jua menu sihat yang diberikan kepada mereka.

2)Omega Guard Shaklee iaitu sumber DHA dan EPA. Ianya membantu tidur yang lebih nyenyak, emosi yang lebih stabil, menurunkan kolestrol, mengembalikan berat badan ideal si kecil dan menjaga/memulihkan kulit dan rambut bermasalah.
------------------------------
Saya Shaklee Distributor di Sabah. Konsultasi mesra dan bimbingan percuma.

Mary Jaungin
COD :TUARAN/ TENGHILAN /KB/Kk
Pengeposan SEGERA dengan Pos Laju dan Gdex  produk pesanan anda, di seluruh Malaysia.


♥SMS/WHATAPS :0133403848
♥PAGE:baraitborneo
♥BLOG:baraitborneo.blogspot.com
♥EMAIL:baraitborneo@gmail.com
♥INSTAGRA╬ť: imaryjaungin

visit blog saya untuk mengetahui SID terdekat anda di area Sabah.