Mei 28, 2014

Home » , , , , , , , , » Lecithin: Kelebihan dan Kebaikan

Lecithin: Kelebihan dan Kebaikan


Lecithin Shaklee

Tahukah anda, kolina merupakan satu komponen asetilkolina neurotransmiter yang terlibat dalam penghantaran mesej ke otak dan sistem saraf dan soya lecithin merupakan sumber utama kolina.

Lecithin Shaklee diperolehi secara semulajadi  daripada kacang soya. Setiap kapsul gel lembut menyumbang 530mg lecithin.Asasnya, lecithin berfungsi sebagai 'pemecah lemak' (fat emulsifier). Lecithin terdapat juga pada tisu haiwan dan tumbuh-tumbuhan seperti jagung, telur dan kacang soya.

Kandungan Lecithin:
  1. Asid Linoleik (essential fatty acid) – amat diperlukan oleh badan. Tapi badan kita tidak boleh menghasilkannya, jadi ia perlu diambil melalui diet harian .
  2. Kolin – satu komponen neurotransmitter.
  3. Asetikolina – bekal biokimia untuk penghantaran mesej di dalam otak & sistem saraf.
  4. Inositol – sebagai komponen utama membran / selaput sel dalam tisu di seluruh badan.
Fungsi Lecithin:
  1. Membantu memecahkan lemak badan dan mengurangkan lemak yang tersendat di pembuluh darah (Faktor untuk kuruskan badan).
  2. Membantu mencegah penyakit2 seperti tekanan darah tinggi, strok, masalah berkaitan jantung, dan arteri yang mengeras.
  3. Peranan utama dalam penyerapan zat-zat penting dari saluran darah ke dalam sel-sel badan.
  4. Mengurangkan atau mencegah penyakit berkaitan hati.
  5. Membantu sistem imunisasi.
  6. Bertindak sebagai pelincir sendi-sendi.
  7. Membantu dalam penjagaan tisu buah pinggang.
  8. Membantu sistem penghadaman.
  9. Membantu sistem imunisasi dengan membalut sel darah merah dan seterusnya memberi perlindungan dari serangan virus, germs, bakteria.
  10. Membantu mencegah eczema.
  11. Zat untuk kecantikan rambut yang sihat dan kulit yang lembut gebu.
  12. Baik untuk kecerdasan otak.
  13. Mengekalkan kelembapan kulit

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

TQ for leaving your comment. Feel free to revisit B.B