Mei 15, 2014

Home » , , » Chewable Vitamin C: Kelebihan dan Kebaikan

Chewable Vitamin C: Kelebihan dan Kebaikan



Chewable Vita C Shaklee

Kelebihan Chewable Vita C Shaklee berbanding jenama lain:

Chewable Vita C Shaklee telah mengalami revolusi baru apabila formulasinya ditingkatkan dengan tambahan Bioflavanoid Complex. Kini ia menjadi supplement vitamin C paling lengkap di pasaran. Ia sekarang menggunakan nama baru iaitu Chewable Vita C Plus.

Menariknya Chewable Vita C ini bukan sahaja boleh dinikmati oleh kanak-kanak berusia 3 tahun ke atas tetapi turut boleh dinikmati oleh orang dewasa yang tidak suka vitamin berbentuk pil yang perlu ditelan dengan air.
Mudah sahaja untuk makan Chewable Vita C ni. Hanya perlu hisap atau kemam sahaja di dalam mulut.Secara asasnya kebaikan Chewable Vita C ini sama dengan Sustained Released Vita C.

Kebaikan  Chewable Vita C Shaklee:

●Memelihara kandungan anti-oksida semulajadi dalam tubuh. Anti-oksida  penting dalam melindungi sel kulit daripada rosak dan melambatkan penuaan.

●Chewable Vitamin C Shaklee menguatkan tulang, gigi dan gusi yang sihat

●Meningkatkan sistem imun tubuh.

●Sangat sesuai untuk orang sukar atau tidak suka makan pil atau tablet.

●Rasa oren semulajadinya sangat selamat untuk kanak-kanak dan orang dewasa.

●Tidak mengandungi sebarang pewarna, perasa, pemanis ataupun pengawet tambahan.

●Tabletnya lebih kecil dari SR Vitamin C Shaklee jadi mudah untuk makan atau telan.

●1 biji Chewable Vita C Shaklee bersamaan 1/2 biji oren iaitu bersamaan 100mg.

●Manfaat Vitamin C Sangat bagus untuk menjaga kecantikan kulit dan awet muda 

●Boleh buka sebotol demi sebotol untuk menjaga kesegaran vitamin

●Boleh makan ikut pilihan masa sendiri (contoh 3 biji lepas sarapan, 2 biji lepas makan malam).Boleh kongsi dengan anak-anak berusia tiga tahun dan ke atas  juga.

Vitamin C Mudah Rosak disebabkan:

  • Mudah musnah oleh pencemaran udara dan air.

 (Perokok yang merokok sekotak rokok sehari membakar 500mg vitamin C dalam tubuh).

  • Mudah musnah disebabkan stress (tekanan) - fizikal dan mental
  • Mudah termusnah oleh oksigen. Pendedahan buah-buahan dan sayuran yang telah dipotong dan dibiar terdedah terlalu lama pada udara sebelum digunakan akan mengurangkan kandungan vitamin C. Selain itu, memasak terlalu lama atau suhu tinggi juga merosakkan vitamin C dalam makanan

Keperluan Vitamin C dalam badan kita:

  • Membantu meningkatkan antibodi dalam tubuh supaya sistem imun tubuh lebih tinggi.
  • Mempercepatkan proses penyembuhan luka dan demam.
  • Menguatkan struktur gigi dan gusi perokok atau mereka yang bergaul dengan perokok memerlukan vitamin C.
  • Membina kolagen (sebagai bahan pengikat/pelekat) dalam membina dan menguatkan sel-sel tisu dalam badan
  • Pengambilan vitamin C yang mencukupi dalam diet seharian dapat mengurangkan risiko tekanan darah tinggi.
  • Membantu proses penghadaman & penyerapan zat besi
  • Individu yang sering stress z, penat, letih, lesu serta sibuk dengan urusan harian memerlukan vitamin C.
  • Pengambilan vitamin C yang mencukupi dapat membantu mengembalikan hormon stress (hormon yang melawan stress)
  • Bertindak sebagai anti kimia yang menjadi racun dalam tubuh seperti nitrates dan nitrites.
  • Memberi perlindungan terhadap penyakit jantung dan mengehadkan 'oxidation' terhadap kolestrol jahat.
  • Membentuk Sel-sel darah yang baru (setiap 3 bulan darah dalam badan akan bertukar)
  • Membantu memulihkan selesema, resdung dan bersin waktu pagI
  • Membantu dalam proses pemulihan kudis.
  • Pengambilan vitamin C sebanyak 1000-5000mg sehari dapat mengurangkan risiko /melawan penyakit barah seperti kanser oral cavity, kanser kerongkong, kanser saluran penghadaman, kanser serviks, kanser usus besar (rektum), kanser payudara dan kanser paru-parU.
  • Bertindak sebagai "Protector Gate" - setiap masa mesti berada dalam badan kerana sifat vitamin C adalah larut air.
posted from Bloggeroid

Tiada ulasan :

Catat Ulasan

TQ for leaving your comment. Feel free to revisit B.B